How Elon Musk, SpaceX, and T-Mobile are Helping the Satellite-to-Cellular Business

Donderdag stond Elon Musk op het podium met T-Mobile CEO Mike Sievert om aan te kondigen dat SpaceX samenwerkt met de koerier om cellulaire dode zones volledig te elimineren. De bedrijven beweren dat Starlink-satellieten van de volgende generatie, die volgend jaar worden gelanceerd, rechtstreeks met telefoons kunnen communiceren, zodat je kunt sms’en, bellen en mogelijk video kunt streamen, zelfs als er geen zendmasten in de buurt zijn. Bovendien beloofde Musk dat dit allemaal mogelijk is met telefoons die mensen tegenwoordig gebruiken, zonder dat consumenten extra apparatuur hoeven te kopen.
Het is een gewaagde verklaring van de koerier – Verizon en AT&T bieden zoiets niet aan. SpaceX en T-Mobile zijn echter niet de enige bedrijven die satellieten willen gebruiken om rechtstreeks met mobiele telefoons te communiceren via het bestaande celspectrum. Voor jaren een bedrijf genaamd AST SpaceMobile heeft beloofd dat het breedband naar telefoons zal uitzenden vanuit de ruimte, en een bedrijf genaamd Lynk Global heeft al aangetoond dat zijn satelliet “zendmasten” kunnen worden gebruikt om sms-berichten te verzenden vanaf gewone telefoons. Het is gemakkelijk voor te stellen dat deze bedrijven bang zouden zijn dat twee giganten plotseling op zoek waren naar een soortgelijk spel – maar dat blijkt helemaal niet het geval te zijn. Ze lijken eigenlijk opgetogen.

Wie concurreert met SpaceX en T-Mobile op het gebied van satelliet-naar-telefoontechnologie?

“We houden van de validatie en de aandacht die dit voor deze technologie brengt”, zei Lynk’s CEO, Charles Miller, in een interview met De rand. “We hebben vandaag allerlei soorten telefoontjes gekregen van providers die zeggen ‘help ons!'”

Eerder dit jaar zette Lynk zijn eerste commerciële satelliet in, die door een SpaceX Falcon 9 in een baan om de aarde werd gebracht.
Afbeelding: Lynk

Het oorspronkelijke doel van Lynk is vergelijkbaar met dat van SpaceX: het werkt samen met een aantal luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld om hun klanten sms’jes te laten sturen via een satellietnetwerk dat momenteel wordt gebouwd. Net als de presentatie van T-Mobile, benadrukte Miller vooral het belang van technologie tijdens noodsituaties en natuurrampen, waar zaken als orkanen, bosbranden, overstromingen of aardbevingen traditionele mobiele netwerken kunnen uitschakelen. “Het is veerkracht. Het is directe back-up die voor iedereen op aarde werkt. Je telefoons kunnen communiceren, ook al zijn de torens uitgevallen, ‘zei hij. “Dit zal levens redden.”
Miller’s pitch lijkt erg op die van Sievert en Musk, maar hij lijkt zich niet echt zorgen te maken over het concurreren in dezelfde ruimte (bedoelde woordspeling) als zij. Een deel van zijn vertrouwen komt van het feit dat Lynk een vroege leider in de markt was – het beweert dat het begin 2020 de eerste was die een sms-bericht stuurde naar een ongewijzigde mobiele telefoon vanuit de ruimte. “We denken dat er meer grote bedrijven zullen bijspringen. Ze hebben nog jaren en jaren te gaan. Ze liggen jaren achter ons’, zei hij. “We gaan worden als ‘geweldig! Leer de wereld dat deze technologie klaar is.’ En als we het eind dit jaar gaan uitrollen, zullen mensen zeggen: ‘Ik wil het.’ Ze zullen er geen jaren op willen wachten.”

Scott Wisniewski, executive vice president en chief strategy officer bij AST, weergalmde een soortgelijk gevoel. “Onze CEO eigenlijk getweet, en hij zei dat we blij zijn dat ze zich concentreren op deze echt grote markt en deze echt grote behoefte. En het was geruststellend om mensen dingen te horen zeggen alsof de technologie voor hen werkt”, zei hij. Hij voorspelde ook dat de markt voor satelliet-naar-telefooncommunicatie waarschijnlijk geen winner-takes-all zou zijn. “In termen van de totale markt zullen het naar onze mening meerdere winnaars zijn.”

De service van AST is wellicht ambitieuzer dan wat T-Mobile aankondigde. Sievert zei dat hij hoopt dat T-Mobile op een dag gegevens zal kunnen leveren via de satellieten van SpaceX, waar het uitdrukkelijke doel van AST is om 4G- en 5G-netwerken te exploiteren. Wedden dat het idee van breedband aantrekkelijker zal zijn dan alleen kunnen sms’en en bellen vanaf afgelegen locaties. “We begrijpen allemaal heel goed dat telefoons vrij vaak buiten gebruik kunnen raken of dat de dekking slecht kan zijn. En dat was een punt dat werd benadrukt door T-Mobile. Dus onze oplossing is in dat opzicht erg aantrekkelijk”, aldus Wisniewski.
Waar het plan van SpaceX en T-Mobile grotendeels beperkt is tot de VS en zijn territoria – het draadloze spectrum dat SpaceX gebruikt voor zijn service is eigendom van en wordt beheerd door andere internationale providers en agentschappen, dus er zijn aanvullende deals nodig om overal buiten de VS te kunnen werken — AST en Lynk hebben wereldwijde ambities. AST heeft investeringen en een vijfjarige exclusiviteitsovereenkomst gekregen met Vodafone, een van ‘s werelds grootste mobiele providers, en heeft ook investeringen ontvangen van Rakuten, een mobiele provider in Japan. Miller zegt dat Lynk zijn service in 10 landen test “as we speak” en in staat is om het in tientallen meer te bieden.

Zelfs de timing van de aankondiging van T-Mobile en SpaceX is perfect voor AST en Lynk, zoals ze het vertellen. De eerste maakt zich op om binnen enkele weken een testsatelliet te lanceren (met nog vijf gepland voor 2023), en deze laatste is van plan tegen het einde van het jaar zijn commerciële dienst met 14 netwerkoperators te lanceren. Als er ooit een ideale tijd was voor consumenten om zeer geïnteresseerd te raken in precies datgene waar u aan werkt, dan zou het wel eens kunnen zijn dat u op het punt staat een grote eerste stap te zetten.

Hoe geruchten over Apple en iPhone 14 in deze puzzel passen

Tim Farrar, een analist bij het op satelliet- en telecom gerichte advies- en onderzoeksbureau Telecom, Media and Finance Associates, denkt echter dat de timing van T-Mobile zou kunnen zijn omdat een andere grote concurrent op het punt staat de markt te betreden – een die voordelen zou kunnen hebben die AST, SpaceX en Lynk niet. “Het probleem zal zijn wat er volgende week met Apple gebeurt”, zei hij, verwijzend naar geruchten dat de volgende iPhone in noodgevallen zou kunnen communiceren met het Globalstar-satellietnetwerk.
Als dat gebeurt, zegt hij, kunnen iPhone-gebruikers deze functie zeer binnenkort krijgen, en in een versie die vanaf het begin internationale ondersteuning biedt. “Ik denk dat als Apple volgende week iets aankondigt, het iets is dat klaar is voor gebruik zodra de telefoon beschikbaar is. Want als ze samenwerken met Globalstar, heeft Globalstar al 24 satellieten in de ruimte waarmee je kunt communiceren, en ze hebben de licenties van de FCC en vele andere internationale jurisdicties.”

Vooral dat laatste deel is belangrijk. Volgens Farrar hoeft Apple alleen maar toestemming te krijgen voor de apparatuur van de FCC via een “eenvoudig en goed gedefinieerd” proces, en dan gaan de races. Voor de andere bedrijven – waaronder SpaceX – die vanuit de ruimte willen zenden met spectrum dat is gelicentieerd door mobiele providers, is het niet zo eenvoudig. Historisch gebruikten satellieten satellietspectrum en zendmasten gebruikten terrestrisch spectrum. Maar Farrar zegt dat satelliet-naar-cel-technologie de twee vermengt op een manier die de regels momenteel niet echt toestaan. “Het is een grote verandering in de regelgeving voor de FCC om door te voeren. En het is iets waar ze al twee jaar over nadenken en niet echt tot een oplossing zijn gekomen.”
De carrierconcurrenten van T-Mobile kunnen zelfs proberen een manier te vinden om te voorkomen dat SpaceX het spectrum van de carrier gebruikt, wat de zaken verder zou kunnen compliceren. “Er zal veel gevochten worden over het gebruik van het terrestrische spectrum op satelliet,” zei Farrar. “Er zijn al interferentie betreft geuit toen AST op zoek was naar een samenwerking met AT&T om hun systeem uit te proberen. Geen van de grote draadloze providers wil dat hun rivalen het voordeel behalen. Het is dus duidelijk dat mensen zullen protesteren tegen elke aanvraag voor het gebruik van T-Mobile-spectrum op satellieten. En de FCC zal daarover een beslissing moeten nemen, die misschien niet zo snel zal worden genomen.”

Miller zou inderdaad niet echt over spectrum praten en zei dat Lynk er “een open probleem” mee heeft. Wisniewski zei dat een van de plannen van AST om spectrumkwesties aan te pakken, is om met luchtvaartmaatschappijen samen te werken om goedkeuring te krijgen van regelgevers. Hij zei ook dat de aard van het verlenen van service waar er momenteel geen is, de zaken een beetje gemakkelijker zou kunnen maken. “We delen het spectrum met mobiele netwerkoperators op een non-interferentiebasis op plaatsen waar ze geen torens hebben.”
Hoewel AST door de regelgevende instanties is goedgekeurd voor commerciële exploitatie in zeven landen, heeft de FCC haar volgens Wisniewski alleen toestemming gegeven om test zijn satelliet om op experimentele basis dienst te verlenen aan de VS.
Wat SpaceX en T-Mobile betreft, hun plannen zijn nogal een uitweg, waardoor de bedrijven de tijd krijgen om te proberen dingen uit te werken met regelgevers – ze verwachten niet eens te beginnen met het testen van hun service tot het einde van volgend jaar.
Als een bedrijf echter kan doorbreken met een telefoon die verbinding maakt met satellietnetwerken, kan dit alle andere bedrijven mogelijk helpen. Als Tim Cook bijvoorbeeld op 7 september het podium betreedt en aankondigt dat je satellietberichten voor noodgevallen kunt verzenden vanaf de iPhone 14, zullen veel mensen die geen iPhone gebruiken heel snel jaloers worden. Dat zou de druk op de FCC kunnen vergroten om de satelliet-naar-telefoontechnologie voor luchtvaartmaatschappijen en hun satellietcommunicatiepartners te autoriseren. En als T-Mobile het heeft, weet je dat AT&T en Verizon wat zullen bellen. (Farrar denkt dat andere fabrikanten van handsets die niet zoveel invloed hebben als een Apple of een Samsung, het moeilijk zouden hebben om een ​​vergelijkbare functie te introduceren – providers zouden ze kunnen bestrijden, met het argument dat hun telefoons in plaats daarvan gewoon de satellietmogelijkheden van de koerier zouden moeten gebruiken.)
Verizon heeft eigenlijk al een overeenkomst voor satellietconnectiviteit, zij het in een andere vorm. Het werkt samen met het Kuiper-project van Amazon, dat tot doel heeft een satellietconstellatie te creëren die lijkt op die van SpaceX. In plaats van rechtstreekse satelliet-naar-telefooncommunicatie uit te voeren, is het plan van Verizon om afgelegen zendmasten te voeden met satellietdiensten in plaats van er glasvezel of kabel naar toe te moeten leiden. Tijdens het evenement op donderdag zei Sievert wel dat T-Mobile openstond voor de mogelijkheid om iets soortgelijks te doen met SpaceX.
Noch Verizon noch Amazon reageerden op De rand‘s verzoek om commentaar over de vraag of ze hun plannen zouden wijzigen op basis van de aankondiging van T-Mobile en SpaceX.
Wat AST en Lynk betreft, geen van beide bedrijven is bijzonder geïnteresseerd om op dat vlak te concurreren. “Je hoeft deze afgelegen zendmasten niet te bouwen als je telefoon al via de satelliet is verbonden”, zegt Miller.

Elon Musk liet de kat van satelliet naar telefoon uit de tas

Op dit moment is er eigenlijk maar één ding dat helemaal duidelijk lijkt: T-Mobile en SpaceX hebben een geest uit de fles gelaten. Ze kondigden luid aan dat je telefoon binnenkort verbinding kan maken met satellieten, waardoor je op zijn minst een bepaald communicatieniveau hebt, zelfs als je in gebieden bent die traditioneel volledig geïsoleerd waren.
Er zijn veel manieren waarop dingen vanaf hier kunnen spelen – de tests van AST kunnen aantonen dat, ja, je kunt echt relatief snel internet naar telefoons vanuit de ruimte sturen en de lat hoger leggen voor wat consumenten willen dan waar T-Mobile en SpaceX hebben ingesteld het. Of misschien kunnen regelgevers plotseling dingen uitzoeken, waardoor Lynk binnenvalt voordat T-Mobile uit de bèta komt. En natuurlijk is er altijd de mogelijkheid dat iedereen verstrikt raakt in een enorme regelgevende puinhoop, waardoor Apple binnenkomt en zijn eigen ding doet met een heel ander soort technologie.
Wat er ook gebeurt, mensen weten nu dat het mogelijk is dat de telefoons die ze momenteel in hun broekzak hebben, met een satelliet kunnen praten. En zoals Miller al zei, nu ik het heb gezien en weet dat de technologie binnenkort op komst is, wil ik het – ongeacht met welke satellieten mijn telefoon moet praten.


SOURCE – www.theverge.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.