Samsung Galaxy Tab S8 Ultra review: when bigger isn’t better

Technische demo’s zijn leuk. Ze geven ons een kijkje in wat ooit een alledaagse, toegankelijke technologie zou kunnen zijn in een pakket dat sommige dappere zielen vandaag kunnen kopen.

Als het gaat om technische demo’s, is Samsung ongeëvenaard. Het brengt vaak producten op de markt die nog niet helemaal ontwikkeld of gereed zijn – zie de eerste generatie Galaxy Fold-telefoon of zijn absurd dure 100-inch Micro LED-tv’s. Degenen die op het snijvlak van technologie willen leven, kunnen een behoorlijke premie betalen voor deze technische demo’s om ze nu te hebben, terwijl de rest van ons een paar generaties wacht totdat Samsung de knikken gladstrijkt.

De nieuwe Galaxy Tab S8 Ultra is een technische demo. De grootste van Samsung’s Tab S8-tabletlijn (je kunt mijn recensie van de meer voetgangers Tab S8 en S8 Plus hier bekijken), de Ultra verkent het idee van een tablet – met een mobiel besturingssysteem – dat zo groot is als een typische productiviteitslaptop. Het neemt de kenmerken van de andere Tab S8-modellen en strekt ze uit achter een gigantisch 14,6-inch scherm. Het heeft ook een hoge prijs: de Ultra begint bij $ 1.099,99 voordat je accessoires zoals een hoesje of toetsenbord toevoegt. Op het scherpst van de snede zijn is niet goedkoop.

Op het snijvlak zijn brengt ook andere compromissen met zich mee. Het is waarschijnlijk niet verrassend om te lezen dat het enorme scherm van de Tab S8 Ultra het gebruik als een echte tablet nogal omslachtig maakt. Het zal ook geen verrassing zijn voor iedereen die bekend is met Android-tablets dat er niet veel software is die goed profiteert van het gigantische scherm van de S8 Ultra.

Als u op zoek bent naar een Android-tablet die bij uw Android-telefoon past, moet u een van de andere Tab S8-modellen van Samsung overwegen. Maar als je benieuwd bent of een tablet met een gigantisch scherm waarop een mobiel besturingssysteem draait in dit stadium zin heeft, lees dan verder.

De Ultra is zo groot dat het moeilijk is om hem als een echte tablet te gebruiken.

De Tab S8 Ultra brengt het ontwerp van de andere Tab S8-modellen (die zelf het ontwerp van de Tab S7 nabootsen) op grotere schaal. Het is een aluminium tablet die vrijwel volledig uit het scherm bestaat, met dunne randen en een verrassend dun chassis. Ik heb de winkeleenheid die we voor deze recensie hebben gekocht in mijn tijd niet gebogen, maar het voelt niet alsof het veel moeite zou kosten om het doormidden te breken als dat je doel is.

Afgezien van de dikte zijn de andere afmetingen van de Ultra Large. Hij is bijna twee volledige centimeters breder dan de 12,9-inch iPad Pro in liggende stand (hoewel hij, dankzij de magie van de beeldverhoudingen, ongeveer een kwart inch korter is dan de iPad) en weegt 1,6 pond voordat je een koffer of accessoires. Het is niet het soort tablet dat gemakkelijk in één hand kan worden gehouden, en zelfs het omhoog houden met twee handen kan behoorlijk omslachtig zijn.

Die grootte en dat gewicht kwamen ook meer overeen met Microsoft’s Surface Pro-apparaten, die op Windows draaien in plaats van op een mobiel besturingssysteem zoals Android of iOS.

Het nadeel van zijn formaat is dat de Ultra gewoon niet geweldig is in de dingen die ik normaal gesproken van een tablet verwacht: met de hand aantekeningen maken, e-boeken lezen of nonchalant inhoud consumeren op de bank of tijdens het reizen. Al die dingen doen met de Ultra is onpraktischer dan met een tablet van redelijk formaat. De beeldverhouding van 16:10 is geweldig voor een laptop, maar uitdagend voor een tablet, die zowel in staande als liggende stand kan worden gebruikt. De Ultra is komisch om in portretmodus te gebruiken, zowel vanwege de grootte als de beeldverhouding van het scherm.

De reden voor dit grotere formaat is natuurlijk het scherm, dat een 14,6-inch, 2960 x 1848, 120 Hz OLED-scherm is. Het is een geweldig scherm, met de pittige kleuren en zwartste zwarttinten waar OLED-schermen om bekend staan, plus de hoge verversingssnelheid zorgt ervoor dat elke aanraking erg soepel aanvoelt. Voor films en video, gecombineerd met de luide en krachtige speakers, is het scherm van de Ultra een feest.

Maar het wordt niet zo verbluffend helder als het Mini LED-paneel van de iPad Pro, vooral als je HDR-inhoud bekijkt. De helderheid is prima om de tablet binnen of soms zelfs buiten te gebruiken, maar als dit het beste is dat Samsung te bieden heeft, had ik iets meer verwacht op het gebied van helderheid.

De optionele toetsenbordbehuizing van $ 350 voor de Tab S8 Ultra heeft grote toetsen en een groot trackpad, maar het is oncomfortabel om op te typen en erg onstabiel op schoot.

Omdat de Tab S8 Ultra zo groot is, is het het meest logisch om hem in een toetsenbordbehuizing te gebruiken, net zoals bij een laptop. (Dit geldt ook voor de 12,9-inch iPad Pro, die bijna altijd in zijn Magic Keyboard-hoesje zit als ik hem gebruik.) Samsung biedt zo’n hoesje, het Book Cover Keyboard, met een verbluffend prijskaartje van $ 349,99. Met het toetsenbord bevestigd, neemt de Ultra de houding aan van een Surface Pro, met een verstelbare standaard aan de achterkant en een afneembaar toetsenbord aan de voorkant.

Het ontwerp van de behuizing maakt het erg moeilijk om de Ultra als laptop te gebruiken, omdat het toetsenbord niet in het frame vastklikt zoals dat van Microsoft. Het hele ding is erg wiebelig en omdat het zo groot is, reikt het standaardgedeelte tot voorbij mijn knieën. Je zult het ook moeilijk hebben om deze opstelling op een vliegtuigtafel te gebruiken. Als gevolg hiervan is de Ultra in zijn toetsenbordbehuizing niet zozeer een laptop, maar een computer die u op een tafel of bureau plant om te gebruiken.

Het voordeel van het zo grote scherm van de Ultra is dat het toetsenbord en trackpad in de Book Cover ook vrij ruim zijn. Maar helaas is dat het enige aardige dat ik over ze kan zeggen. De toetsen van het toetsenbord hebben een zeer lage veerweg en zijn niet erg comfortabel om op te typen, en het trackpad heeft last van vreselijke handpalmafwijzing die constant mijn stroom onderbreekt tijdens het typen. Om de cursor op het scherm te verplaatsen, moet u ook het trackpad “wakker maken” door het een seconde of twee aan te raken voordat de cursor verschijnt en beschikbaar is, wat in de loop van de dag behoorlijk vervelend wordt. Als je het toetsenbord toevallig in een bundeldeal krijgt (zoals degenen die de Ultra voor de lancering pre-orderden), dan is dat natuurlijk prima, maar als je die hoge verkoopprijs ervoor betaalt, bereid je dan voor om teleurgesteld te zijn.

Het gebruik van de Tab S8 Ultra in portretoriëntatie is behoorlijk omslachtig.

Een ding dat niets extra’s kost, is de uitstekende S Pen van Samsung, die bij de Ultra in de doos wordt geleverd. Het is dezelfde S Pen die beschikbaar is met de andere tablets van Samsung, en het is erg goed voor het schrijven van notities, krabbels of het markeren van screenshots op het scherm. Ik kan niet zeggen hoe goed het werkt voor digitale artiesten, dus ik moedig je aan om eens te kijken Brad Colbow’s YouTube-recensie voor dat perspectief (spoiler: het grote scherm plus de S Pen zorgen voor een meeslepende artiestenlijst).

De S Pen kan net als de andere Tab S8-modellen magnetisch aan de achterkant van de Ultra worden bevestigd, waar hij kan worden opgeborgen en opgeladen. Als je geen hoesje om de tablet hebt, wees dan niet verbaasd als de pen in je tas wordt afgebroken.

Aangezien ik het heb over wat er in de doos zit en wat niet, voegt Samsung geen oplaadsteen bij de Tab S8 Ultra, vergelijkbaar met hoe het zijn high-end telefoons de afgelopen jaren heeft verpakt. Ik hoef niet uit te leggen dat een tablet van $ 1.100 die niet wordt geleverd met een manier om hem op te laden nogal belachelijk is, maar hier geldt: het is een indicatie dat Samsung niet verwacht dat dit je enige computer is en ervan uitgaat dat je een oplader van een ander apparaat ervoor. De Ultra ondersteunt opladen tot 45 watt, dus opladers van de meeste moderne laptops werken prima, hoewel de meeste opladers van telefoonformaat een beetje te weinig vermogen hebben.

De Tab S8 Ultra heeft twee frontcamera’s voor videogesprekken.

Het laatste stukje hardware dat de Ultra uniek maakt, zijn de dubbele brede en ultrabrede camera’s aan de voorkant, die in een inkeping leven die in de bovenkant van het scherm snijdt. De camera’s zijn prima – ongeveer vergelijkbaar met wat je krijgt van andere tablets en werken goed genoeg voor videogesprekken (ze zitten ook aan de goede kant van de tablet, iets wat Apple nog steeds niet goed doet met de iPad). De inkeping is ook prima – het heeft me nooit afgeleid of blokkeerde me om belangrijke informatie op het scherm te zien.

Samsung heeft een functie toegevoegd die probeert om je gezicht automatisch in het midden van het frame te houden in een videogesprek, vergelijkbaar met Apple’s Center Stage. Helaas werkt het niet erg goed en beweegt de camera zo veel dat collega’s van mij me vroegen om het uit te zetten, anders zouden ze ziek worden als ze naar me kijken tijdens een Zoom-gesprek.

Door de standaard interface draai je drie apps tegelijk op de Tab S8 Ultra.

Overschakelen naar Samsung’s DeX-modus biedt meer vensteropties, maar het is beperkt in vergelijking met een echt desktop-besturingssysteem.

Binnenin is de Tab S8 Ultra hetzelfde als de andere Tab S8-modellen, maar met de optie voor meer RAM in de hogere opslaglagen. Het heeft Qualcomm’s nieuwste Snapdragon 8 Gen 1 gecombineerd met tussen de 8 en 16 GB RAM. In het apparaat dat ik heb getest – een configuratie van $ 1.199,99 met 256 GB opslag en 12 GB RAM – waren de prestaties pittig en responsief voor alle taken die ik ervan heb gevraagd. Mijn grootste teleurstelling is hoe vaak tabbladen opnieuw worden geladen in de webbrowser als ik wegging en er na een tijdje weer op terugkomen; met zoveel RAM op de tap, zou ik verwachten dat dit niet zou gebeuren.

Vreemd genoeg biedt Samsung geen mobiele versie aan voor de Tab S8 Ultra, wat hem minder aantrekkelijk maakt als computer voor frequente reizigers.

Het ding met de Ultra die een groter scherm en een groter prijskaartje met zich meebrengt, is dat het grotere verwachtingen wekt voor wat je ermee zou kunnen doen. Dit is een tablet die zo groot is als een laptop in combinatie met zijn toetsenbordbehuizing en wordt geleverd met een premium prijskaartje op laptopniveau.

En dat is uiteindelijk waar deze technische demo tekortschiet. Terwijl de kleinere Tab S8-modellen kunnen omzeilen met slecht geoptimaliseerde apps die niet helemaal gebruik maken van hun schermen, voelen die tekortkomingen veel acuter aan op de Ultra.

Neem bijvoorbeeld Slack. Slack heeft geen voor tablets geoptimaliseerde versie van zijn Android-app, dus wanneer je het op de Ultra start, wordt de telefoon-app uitgerekt om de enorme uitgestrektheid van het 14,6-inch scherm te vullen. Het is niet mogelijk om meer dan één gesprek tegelijk te bekijken of een lijst met uw gesprekken of chatruimten te bekijken terwijl u een ander gesprek bekijkt. Hetzelfde geldt voor talloze andere apps die niet door Samsung zelf zijn ontwikkeld. Het zou komisch zijn als het niet zo teleurstellend was.

Natuurlijk kun je Samsung’s multitasking op gesplitst scherm gebruiken om het scherm te delen met een of twee andere apps, of je kunt overschakelen naar de DeX-omgeving met vensters om app-vensters op elkaar te stapelen, zoals wat je zou kunnen krijgen van een Windows- of macOS-computer. Maar geen van deze dingen maakt de Ultra zo gebruiksvriendelijk of gebruiksvriendelijk als een Windows-tablet of -laptop.

Ik heb mijn frustraties over de beperkingen van DeX uiteengezet in de Tab S8-review, maar ze zijn allemaal nog frustrerender op de Ultra, met zijn grotere formaat en meer op productiviteit gerichte toonhoogte. Veel van de dingen die je zou verwachten te kunnen doen in een desktopomgeving met vensters, zoals het eenvoudig verkleinen van app-vensters tot de verticale hoogte van het scherm of het selecteren van tekst met de muiscursor, werken niet zoals verwacht of zijn beperkt vergeleken met echte Windows. Het voelt heel erg aan als een oplossing met een schoenlepel voor een probleem dat niet ver genoeg gaat om het op te lossen, en de ontwikkeling van Samsung op DeX is pijnlijk traag in vergelijking met de vooruitgang op andere softwaregebieden.

Er zijn een aantal dingen waar de Ultra goed in is, zoals video kijken en gamestreaming of emulatie, maar het is niet beter dan de kleinere en goedkopere tablets van Samsung.

Het grotere formaat van de Tab S8 Ultra vergroot de problemen in vergelijking met de kleinere modellen.

Uiteindelijk is de Tab S8 Ultra een tablet die zo groot is als een laptop, de vormfactor van een laptop nabootst (vooral in combinatie met de toetsenbordbehuizing) en wordt geleverd met het prijskaartje van een laptop. Maar het is lang niet zo capabel als een laptop die comfortabeler in het gebruik en gemakkelijker productief is.

Nog steeds, als een technische demo, is de Tab S8 Ultra een interessant ding, en het is mogelijk dat Samsung dit idee van een extra grote tablet in toekomstige generaties zal blijven herhalen, net zoals het heeft gedaan met de Galaxy Fold-telefoonlijn. Voor nu kun je dit het beste afwachten.

www.theverge.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.